donderdag 20 december 2007

Actie voor Gezondheid

Actie voor gezondheid is bestemd voor een ieder die zich bewust is dat
- gezondheid niet vanzelfsprekend is maar het resultaat van de manier waarop je je leven leidt
- ziekte ook een kwaliteit van leven is
- je zelf verantwoordelijkheid draagt voor de kwaliteit van je leven
- acties gericht op gezondheid deel uit maken van ons dagelijks leven
- herstel van gezondheid extra acties voor gezondheid vraagt. Afwachten en je lot in handen van derden, doktoren en andere hulpverleners, leggen is niet bevorderlijk voor je gezondheid.

Geldt dit bewustzijn ook voor jou? Dan behoor je tot de kopgroep die zich niet (meer) neerlegt bij de gedachte dat de dokter weet wat goed voor je is. Die gezondheidinformatie belangrijker vindt dan informatie over ziekteverschijnselen. Die de durf heeft eerst naar zichzelf te kijken alvorens de oorzaak van problemen elders te zoeken. Die weet dat ziektebestrijdende middelen je niet gezond maken. Die zelf in actie komt voor zijn gezondheid. Die een echte verandering wil in het gezondheidszorgsysteem.

Actie voor gezondheid is bestemd voor mensen die willen leren van gezondheidsproblemen en die problemen zien als bouwstenen in hun persoonlijke groei.
Om je daarbij te helpen zijn de aandachtsgebieden van dit boek relevant. De verschillende artikelen weerspiegelen de hoofdgebieden waar onze aandacht in relatie met gezondheid naar uit gaat. Inhoudelijk gaat het om mogelijkheden en tips tot bevordering van gezondheid.

Elke actie voor gezondheid heeft een voorganger die tevens tegenhanger is: passie. Passie kan twee betekenissen hebben: lijden en drang. Beide kunnen tot acties voor gezondheid leiden. Acties zonder passie hebben geen ziel en missen betekenis. Een onbalans tussen passie en actie brengt ons uit balans.

Actie voor gezondheid is onze eigen verantwoordelijkheid. Geen dokter en geen gezondheidszorgsysteem kan die verantwoordelijkheid van je overnemen. Wel kun je een dokter te hulp roepen om je te ondersteunen. Ook kun je elementen uit het gezondheidszorgsysteem, zoals een verzekeringspolis gebruiken om je streven naar gezondheid te vereenvoudigen. Wie echter zijn verantwoordelijkheid niet zelf draagt zal ondervinden dat alles wat fout kan gaan ook fout gaat!
Leg dan niet de schuld bij de dokter of bij het systeem…….

Actie voor gezondheid kan je helpen om zelf die verantwoordelijkheid te dragen. Actie voor gezondheid legt gebieden voor je open die in de traditionele gezondheidszorg gesloten blijven. Actie voor gezondheid biedt inzichten waar deze eerder ontbraken. Actie voor gezondheid biedt alternatieven waar keuzemogelijkheden niet voorhanden waren. Actie voor gezondheid helpt kiezen waar anderen dat belemmeren.

Geen opmerkingen: